Τα Δημοτικά Διαμερίσματα


ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ

 

Στις Β.Α. πλαγιές του Παρνασσού, δίπλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό και πάνω στην παλιά εθνική οδό Αθήνας-Λαμίας λίγο κάτω από τις πηγές του Κηφισσού βρίσκεται η Αμφίκλεια (ΔΑΔΙ). Η Αμφίκλεια είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη της περιοχής διαθέτει όλες τις υπηρεσίες και είναι η έδρα του διευρημένου Δήμου Αμφίκλειας. (συμπεριλαμβανόμενα χωριά Αμφίκλεια, Ξυλικοί, Τιθρώνιο, Δρυμαία, Παλιοχώρι, Μπράλος).Βρίσκεται στα όρια των τριών νομών (Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδος).

 

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ

Η Αμφίκλεια είναι το πνευματικό κέντρο της περιοχής με πλούσια ιστορία. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο τουριστικές ζώνες, ανατολικά τα παράλια Κ.Βούρλων, Αγίου Κωνσταντίνου και Αταλάντης και δυτικά το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, τη μονή του Οσίου Λουκά και τους παραλιακούς οικισμούς Γαλαξίδι και Ιτέα. Στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο συναντά κανείς αξιοθέατα : αρχαιότητες, μεσαιωνικά ερείπια, το εκτροφείο θηραμάτων, το μοναστήρι της Παναγιάς της Γαυριώτισσας, διάφορες κατασκηνώσεις, τα οποία σε συνδυασμό με το απαράμιλλο τοπίο συνιστούν μια φανταστική εικόνα.

 

ΞΥΛΙΚΟΙ

Οι Ξυλικοί είναι ορεινό χωριό στο νομό Φθιώτιδας στην επαρχία Λοκρίδας, σε υψόμετρο 720 μ., χτισμένο στους πρόποδες του Παρνασσού, απέναντι από τα χιονοδρομικά κέντρα Φτερόλακα και Κελαριά. Το χωριό απέχει 10 χιλιόμετρα από την Αμφίκλεια (η διαδρομή σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέσα σε πλούσια βλάστηση είναι υπέροχη). Εάν κάνετε τη διαδρομή αυτή βράδυ, τότε μπορεί να συναντήσετε αγριογούρουνα, αλεπούδες και άλλα ζώα της τοπικής πανίδας. Δεν είναι τυχαίο που η περιοχή αυτή ονομάζεται “Ο παράδεισος των κυνηγών”.

Οι Ξυλικοί απέχουν 165 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Έχουν 80 σπίτια και πληθυσμό 183 κατοίκους. Η περιοχή είναι αναπτυσσόμενη τουριστικά, όπως και τα διπλανά χωριά Τιθρώνιο, Δρυμαία, Παλαιοχώρι και Μπράλος.

Νέα εικόνα (67)   Νέα εικόνα (68)

ΤΙΘΡΩΝΙΟ

Έχει 245 κατοίκους.

 

ΔΡΥΜΑΙΑ

Έχει πληθυσμό 366 κατοίκους. Ο Παυσανίας αναφέρει: Η Δρυμαία απέχει από την Αμφίκλεια ογδόντα στάδια, αν κανείς τραπεί προς τα αριστερά. Το όνομα της πόλης ήταν Δρυμός κατά τον Ηρόδοτο (8, 33), Ναυβολείς όμως παλαιότερα. Οι εδώ λένε πως οικιστής τους υπήρξε ο Ναύβολος, γιος του Φώκου, του γιου του Αιακού. ( Παυσανίας, Χ [Φωκικά], 33, 12).

Διατηρείται το τείχος πόλης που ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φωκέων, ανάγεται στον 5ο αιώνα π.Χ. Είναι οικοδομημένο εν μέρει κατά το τραπεζιόσχημο και εν μέρει κατά το ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας. Στη δυτική πλευρά σώζονται, σε καλή κατάσταση, τετράγωνοι πύργοι, ενώ στην κορυφή του λόφου υπάρχουν λείψανα κυκλικού περιβόλου που περιέκλειαν την κυρίως ακρόπολη. Λείψανα ναού, αφιερωμένου στη Θεσμοφόρο Δήμητρα, διακρίνονται στην πλαγιά του λόφου.

 Νέα εικόνα (69)   Νέα εικόνα (70)

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Έχει πληθυσμό 601 κατοίκους.

 

ΜΠΡΑΛΟΣ

Το χωριό βρίσκεται στον οδικό άξονα Λαμίας – Άμφισσας – Ναυπάκτου και απέχει 35 χιλ. από την Λαμία και 40 χιλ. από την Άμφισσα. Είναι χτισμένο στο λεκανοπέδιο του Βοιωτικού Κηφισού ή Δωρική κοιλάδα όπως συνηθίζεται να λέγεται από παλιά. Με το αυτοκίνητο, ακολουθούμε την

Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων μετά τις Θερμοπύλες παρακάμπτουμε την Εθνική Οδό προς την κατεύθυνση του άξονα Άμφισσας – Ναυπάκτου. Έχει πληθυσμό 656 κατοίκους.