Αναδάσωση


Η αναδημιουργία δάσους σε αποψιλωμένη περιοχή. Το 1993 αναδασώθηκαν στη χώρα μας 43.619 στρέμ. από τα 479.272 στρέμ. δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Κατά την περίοδο 1980-1993 αναδασώθηκαν 660.181 στρέμ. από σύνολο 5.791.972 στρεμ. δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Συνεπώς, από τα δέκα στρέμ. που καίγονται το ένα μόνον αναδασώνεται, ποσοστό ιδιαίτερα μικρό, αν αναλογιστεί κανείς τον ραγδαίο ρυθμό με τον οποίο αποτεφρώνονται τα δάση κάθε καλοκαίρι. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 50 δασικά φυτώρια που παράγουν ετησίως 20.000.000 δενδρύλλια. Το 1976 το Υπουργείο Γεωργίας ίδρυσε τρεις διευθύνσεις αναδάσωσης, στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή.

Σημειώνεται ότι το οικονομικό κόστος της αναδάσωσης είναι αρκετά αυξημένο, αφού ανέρχεται σε 50.000 δρχ. ανά στρέμμα. Προϋποθέσεις για να πετύχει μια αναδασωτική προσπάθεια είναι:

-να φυτεύονται κατάλληλα δενδρύλλια στο κατάλληλο έδαφος. Το κάθε είδος φυτού χρειάζεται ιδιαίτερες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες, προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά και γι’ αυτό απαιτείται αυστηρή επιλογή τους με την καθοδήγηση δασολόγων και δασοπόνων.

-να ακολουθείται πρόγραμμα συντήρησης των αναδασωμένων εκτάσεων, που περιλαμβάνει τη λίπανση και το πότισμα των δενδρυλλίων.

-να περιορίζεται η ελεύθερη βοσκή των κοπαδιών, που τρώνε τους σπόρους και τους τρυφερούς βλαστούς των δενδρυλλίων.

 

Πολλά δέντρα, κυρίως κωνοφόρα, έχουν την ικανότητα να αναγεννώνται μετά από πυρκαγιές, διότι οι σπόροι τους, που είναι διασκορπισμένοι στο χώμα, κατορθώνουν να επιβιώνουν για μεγάλο διάστημα μετά το πέρασμα της φωτιάς. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη ελεύθερη βοσκή στις καμένες δασικές εκτάσεις και η εμπορική εκμετάλλευση των μισοκαμένων κορμών των δέντρων (της καψάλας) καταστρέφουν τον αμυντικό αυτό μηχανισμό της φύσης και καθιστούν τη φυσική αναδάσωση αδύνατη.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ ΚΑΙ

ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

Παρασκευή 28-03-03 Ώρα 9:00π.μ. στο σχολείο.

Τόπος δεντροφύτευσης Άγιος Αθανάσιος .

Συμμετέχω στην Αναδάσωση

(1) Για περισσότερο οξυγόνο και καθαρό φυσικό περιβάλλον.

(2) Για περισσότερη ομορφιά και υγεία στη ζωή μας.

(3) Για καλύτερες συνθήκες ζωής και προόδου.

(4) Για την αποτροπή πλημμύρων και διαβρώσεων.

(5) Για την διατήρηση της πολύτιμης χλωρίδας και πανίδας.

(6) Για να σταματήσει η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

(7) Για τη διατήρηση της βιολογικής ισορροπίας στη φύση.

(8) Και για πολλούς άλλους λόγους.

Πάρε κι εσύ μέρος στην αναδάσωση. Τώρα προτού να είναι αργά!!!

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

 

Φίλε εθελοντή

1. Ρίξε στον πάτο του λάκκου λίγο από το φρεσκοσκαμμένο χώμα υπολογίζοντας βέβαια να χωράει η μπάλα του φυτού.

2. Αφαίρεσε προσεκτικά το πλαστικό περίβλημα, χωρίς να διαλυθεί το χώμα (βόλος) γύρω από τις ρίζες.

3. Τοποθέτησε το δενδρύλλιο, κρατώντας το από το σημείο μεταξύ των ριζών και του φυλλώματος, στο μέσο του λάκκου κατακόρυφα και ρίξε χώμα γύρω του πιέζοντάς το με τα χέρια σου για να στερεωθεί.

4. Συνέχισε να ρίχνεις χώμα και να το συμπιέζεις γύρω από το φυτό, μέχρι που ο ριζικός κόμβος του φυτού να είναι 10 εκατοστά περίπου βαθύτερα από την επιφάνεια του εδάφους.

5. Σχημάτισε λεκάνη διαμέτρου περίπου 60 εκατοστών γύρω από το φυτό για να συγκρατούνται τα νερά της βροχής.

 

ΑΣ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ