Αξιοθέατα της Περιοχής


Αξιοθέατα της Αμφίκλειας

  • Ο Μεσαιωνικός Πύργος (παλαιόπυργος ή παλιόπυργος). Πάνω στην Ακρόπολη της Αρχαίας Αμφίκλειας από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Είναι τετράγωνος με δυο πατώματα και συνολικού ύψους 11 μέτρων. Η παράδοση λέει ότι ο Πύργος επικοινωνεί υπόγεια με πηγάδι που βρίσκεται έξω από τα τείχη, το οποίο έχει νερό χειμώνα καλοκαίρι.
  • Η χορευταριά. Είναι το κέντρο του παλιού χωριού όπου γινόντουσαν οι δημόσιες εκδηλώσεις των Δαδιωτών. Κοντά είναι η βρύση, κτήριο Τουρκικής τέχνης με καμάρες. Απέναντι ήταν ο οντάς του Αγά.
  • Αρχαίες επιγραφές. Βρίσκονται σε διάφορα σημεία του παλιού χωριού
  • Το καμπαναριό της Μητρόπολης. Νησιώτικου ρυθμού με ρολόι που τοποθετήθηκε επί Δημάρχου Δριμείας Δημήτριο Λ. Μέρμηγκα το 1890.
  • Το Μουσείο του Άρτου. Κατασκευάστηκε την διετία 2001-2003 και εγκαινιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου 2003 από τον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιο Τσουροπλή. Λειτουργεί στο Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας
  • Το Μοναστήρι της Παναγίας της Γαυριώτισσας. Γυναικείο μοναστήρι του 18 αιώνα που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα από την Αμφίκλεια.Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, Γεννέσιον της Θεοτόκου, πανηγυρίζει όμως την 6η Αυγούστου της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Οι τοιχογραφίες του κυρίως Ναού έγιναν το 1756, σύμφωνα με υπάρχουσα επιγραφή. Βρίσκεται ανάμεσα σε έλατα, βελανιδιές, γαύρους- δέντρο από το οποίο προήλθε και το όνομα του Μοναστηριού.Ο ναός είναι Βυζαντινού-Ελληνικού τύπου, τρίκλιτος με υψηλό οκταγωνικό τρούλο. Το Νοέμβριο του 1821 οι Τούρκοι του Μεχμέτ προσπάθησαν να συλλάβουν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο που είχε καταφύγει στο Μοναστήρι και σε αντίποινα της αποτυχημένης τους προσπάθειας αιχμαλώτισαν τα γυναικόπαιδα, κατάσφαξαν τους άνδρες που βρισκόταν στη Μονή και έκλεψαν πολλούς από τους θησαυρούς της. Στο Μοναστήρι μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει στα νοικοκυρεμένα κελιά <<ξενώνες>> απολαμβάνοντας τη γλυκιά φιλοξενία των καλογριών. Το μοναστήρι διαθέτει α) λειψανοθήκες με οστά: Αγίων Αναργύρων, Άγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Τρύφωνος, της Αγίας Μαρίνας, της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Θέκλας και του Αγίου Γεωργίου του εν Λήδα, β) τη φορητή εικόνα επί ξύλου της Παναγίας της Γαυριώτισσας και γ) διάφορα άμφια.
  • Ο Άγιος Ιωάννης. Ανηφορίζοντας για τον Παρνασσό και στη θέση Περδικόβρυση υπάρχει η παλιά εκκλησία του <<Αι Γιάννη >> του Κυνηγού. Είναι μεταβυζαντινού ρυθμού (18ος αιώνας) και ξεχωρίζει για τις σπάνιες και ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος τοιχογραφίες ( του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού, η Σταύρωση του Κυρίου πάνω από την Ωραία Πύλη κ.α.) Το εκκλησάκι γιορτάζει την 24η Ιουνίου.
  • Παραδοσιακός οικισμός. Στο βόρειο τμήμα της Αμφίκλειας κάτω από το <<Πλάι>> εκτείνεται ο παραδοσιακός οικισμός που υφίσταται από το 1923. Τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια , τα πέτρινα κτίρια με τις παραδοσιακές βυζαντινού τύπου στέγες, τα χαγιάτια, τις τοξωτές αυλόθυρες, τα στενά ξύλινα παράθυρα, τις πέτρινες σκάλες και τους ψηλούς μαντρότοιχους συνθέτουν ένα παραδοσιακό πρότυπο σύνολο, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.